Siden hajen skifter tænder mange gange i livet, kan det resultere i at gamle hajer nåede at have flere end tusinde tænder. Det gør selvfølgelig chancerne lidt bedre, men det kan dog stadigvæk være svært at finde dem, og det kræver derfor at man har tålmodigheden i orden, såvel som har læst alt hvad man kan omkring udseendet og fremgangsmåden.

 

Samtidig er de fleste fund af hajtænder i Skandinavien ikke særligt store, og man er altså heldig hvis man kan finde en hajtand på et par centimeter for eksempel. Dette gør det ekstra svært at finde dem på kyststrækninger, hvor de ligger ved siden af sten og skaller, og altså bliver godt camoufleret.

 

Hvis du ønsker at gå på jagt efter fossilerne, kan du med fordel læse videre nedenfor, hvor vi gennemgår nogle af de vigtigste ting du bør være opmærksom på, såvel som vores oversigt over kendte steder i Skandinavien hvor man før har fundet hajtænder. God læselyst!

Sådan finder man hajtænder

Hajtænder kan findes mange forskellige steder herhjemme. Det siger lidt sig selv at man bør søge i de områder hvor hajerne engang har levet deres liv.

 

De er derfor til at opdage på både strande, i floder og åer, hvor de kan ligge frit både over eller under vandet. Søg efter områder hvor vandet er forholdsvis lavt og klart, da det vil gøre det lettere at se tænderne. Ved kyststrækninger er det en god idé at lede der hvor bunden består af sand, silt eller ler, da disse typer sediment er mere tilbøjelige til at bevare hajtænder.

 

Samtidig kan du også prøve dig frem ved områder hvor der er mange bølger, da dette kan være med til at blotlægge hajtænder, der før har været begravet i sedimentet, lidt på samme måde som man gør med rav. Medbring en lille si eller et fintmasket net, så du kan få hjælp til at gennemsøge havbunden og finde de mindre tænder.

 

Faktisk er hajtænder dog også til at finde i lergrave, kalkbrud, grusgrave og lignende, som i tidernes morgen lå under havets overflade. I disse områder har man oftest heldet med sig på skråninger eller udgravninger, efter regnvandet har frilagt hajtænderne i løbet af adskillige år.

 

Disse tænder er ofte sværere at finde, da de ofte er godt gemt i klipperne og landskabet, så man skal helst vide hvad man leder efter..

 

Uanset hvor du leder, skal du holde godt øje med mørke og trekantede objekter, der ofte er et par centimeter store. Det er ofte hajtænder du finder i så fald.

Husk altid at respektere miljøet og indhente eventuelle nødvendige tilladelser, før du leder efter hajtænder.

Find hajtænder i Norge

Generelt set er det forholdsvis svært at finde hajtænder i Norge, men det er dog ikke umuligt. Hele kysten kan potentielt set byde på hajtænder, men man skal være bevæbnet med tålmodighed hvis man bare tager et tilfældigt sted.

 

Det giver ofte bedre pote hvis man søger på fastlandet, i de områder hvor der ikke er grundfjeld eller klipper fra den kaledoniske bjergkæde, da der generelt ikke findes fossiler disse steder.

 

Vi har kun hørt om få steder hvor der er fundet hajtænder i Norge:

●      Asker

●      Svalbard (Dog må man ikke tage fossiler og andet sten-materiale med hjem der fra) 

 

Svalbard er måske lidt langt at tage på udflugt til, men udover muligheden for at finde fossiler fra hajer, kan man også finde mange andre typer fossiler her, såsom fossiler fra trias og jura perioden. Samtidig kan man også få en helt unik og enestående oplevelse på øen der ligger mere end 700 kilometer nord for Norges nordligste punkt på fastlandet.


Find hajtænder i Sverige

Nordøstskåne var for mange år siden et varmere hav, hvor hajer godt kunne finde på at komme forbi, og der er derfor fornuftige muligheder for at finde mindre eksemplarer af fossilerede hajtænder på den østlige og nordlige kyst her.

Dog er det i dag primært i kalkbrud og lignende steder man skal lede. Man behøver derfor ikke waders hvis man drager til Sverige for at jage efter hajtænder.

Af kendte steder hvor man kan finde hajtænder i Sverige er der ikke lige så mange som i Danmark, men vi har stadig hørt gode ting om følgende områder:

●      Bromölla i Skåne

●      Åsens fältstation

●      Ignaberga


Find hajtænder i Danmark

I Danmark er der fundet mange hajtænder gennem årene, hvor de fleste stammer fra aflejringer fra en tid hvor der var mange hajer i de danske farvande. Når disse aflejringer bliver bevaret under gode og iltfrie forhold, kan man være heldig at de forhistoriske skatte finder frem til strandbredden.

 

I disse områder er der rigtig gode chancer for at finde hajtænder:

 

      Trelde / Trelde næs ved Fredericia

      Lillebæltsallé Fredericia

      Mørkholt/Brejning strand ved Vejle Fjord

      Faxe Kalkbrud

      Stevns Klint / Møns Klint

      Sangstrup klint ved Djursland

      Gram Lergrav

      Moleret på Mors

      Thurø Rev ved Svendborg

Køb bog om fossile hajtænder ved Trelde Næs

I 2022 udkom bogen: “Fossile hajtænder ved Trelde Næs”. Det er en bog, der beskriver lokaliteten ved Treldekysten. Man kan læse om geologien, det plastiske ler, hvor fossilerne kommer fra, noget om samleteknikker og praktisk udstyr og ikke mindst en beskrivelse af de 37 hajarter, der kan findes ved kysten. Bogen er rigt illustreret med billeder fra lokaliteten og de mange forskellige hajarter. Den er udgivet af Brian Rudebeck & Hans Riehmann. Kontakt Brian på mail brian.rudebeck1970@gmail.com
 

Billeder fra Trelde Næs & Hyby strand

Handlevogn

0
image/svg+xml

Ingen produkter i kurven

Continue Shopping
Velg valutaen din